Gedragstherapie voor honden

 

De hond is de beste vriend van de mens. Een hond biedt gezelschap, een luisterend oor, een gezellig wandelmaatje en een warme knuffel. Maar soms kan een hond ook net een dwarse puber zijn. Ze kunnen koppig zijn, niet luisteren, agressief zijn naar anderen toe en lusteloos gedrag vertonen. Soms heeft het gedrag een duidelijke oorzaak. De hond is ziek of gedeprimeerd en heeft gerichte (medische) behandeling nodig om er weer bovenop te komen. Maar soms is er geen duidelijke reden aan te wijzen en zal er meer moeten worden gedaan om het gedrag van de hond te verbeteren. In deze gevallen kan gedragstherapie voor honden uitkomst bieden.

 

Gedragstherapie

Als mensen tegen een probleem aanlopen in het leven, zijn er therapeuten die ons uitkomst bieden. Ze kunnen ons helpen bij het navigeren door lastige situaties, het omgaan met psychische problemen en het werken aan weerbaarheid en kwetsbaarheid. Therapeuten gebruiken hiervoor een heel scala aan technieken. Vaak horen deze technieken bij een specifieke vorm van therapie, zoals psychotherapie, mindfulness, cognitieve therapie of gedragstherapie. Deze laatste vorm van therapie richt zich op het begrijpen van ons gedrag en het veranderen van gedrag. Om gedragsverandering te bereiken, wordt vaak gebruik gemaakt van positieve en negatieve bekrachtiging, desensitisatie, exposure, oftewel blootstelling aan angsten, en diverse cognitieve technieken. Dat gedragstherapie effectief is, blijkt wel uit het feit dat het een belangrijk onderdeel is in veel behandelingen én dat het ook wordt toegepast in de behandeling van honden.

 

Gedragstherapie voor honden

Net als mensen kunnen honden ook gedragsproblemen hebben. Ze kunnen angstig zijn, agressief zijn naar mensen of dieren toe of er kunnen problemen zijn de communicatie. Om deze problemen effectief aan te pakken, is er gedragstherapie voor honden. De basis voor deze therapie gaat uit van dezelfde richtlijnen als de gedragstherapie voor mensen. Door middel van technieken als positieve en negatieve bekrachtiging, vaak in de vorm van een beloningssysteem, en andere aanverwante technieken wordt er gewerkt aan het verbeteren van het gedrag van de hond. Een gediplomeerde hondengedragstherapeut heeft veel kennis over honden én over hoe je wenselijk gedrag aanleert en ongewenst gedrag kunt afleren. Onder begeleiding wordt er gewerkt aan het gedrag van jouw viervoeter en leer je technieken die je zelf thuis kunt toepassen om het gewenste gedrag in stand te houden.